Een boom met open wortels, de representatie van een neural network; het principe achter een AI-mdel.

AI en het klimaat

Yvin Hei | 3 min lezen

We weten dat het toenemende gebruik van artificial intelligence niet persee een positieve invloed heeft op het klimaat. De modellen achter deze AI vergen veel rekenkracht omdat ze getraind moeten worden met een heleboel (maar dan ook echt een heleboel) data. Deze data wordt opgeslagen, verwerkt en vaak tijdens de looptijd van een AI-model vaak overnieuw gebruikt om het model te optimaliseren.

Zoals ook op onze homepage te lezen is, is er uitgerekend dat iedere vraag aan het bekende ChatGPT net zoveel energie verbruikt als een LED-lamp van 5 watt die een uur brandt. Niet zozeer die ene vraag die zoveel stroom kost, het is dus het intensief trainen van een taal-model dat hier veel energie nodig heeft.

Positief geluid

Maar er klinkt ook een positief geluid rondom de toepassingen van AI. De afgelopen tijd zijn er diverse modellen ontwikkeld die ervoor gezorgd hebben, of gaan zorgen, dat de strijd tegen klimaatverandering in een versnelling kan gaan raken. Onderzoeken bijvoorbeeld, die normaal maanden of zelf jaren in beslag zouden nemen, kunnen dankzij AI in een paar weken of maanden gedaan worden. Ook in de productie en verwerking van natuurlijke materialen speelt AI inmiddels een grote rol. Hier vier mooie voorbeelden.

Minder sceptisch

Het is van alle tijden dat er mensen zijn die nogal sceptisch zijn ten opzichte van de klimaatverandering. De chatbot van OpenAI is gebruikt in een onderzoek naar of mensen minder sceptisch zouden kunnen worden na een gesprek met deze chatbot. Ongeveer 3000 personen zijn in een periode van een jaar gevraagd om in gesprek te gaan met ChatGPT-3 (een AI-gedreven large language model en voorloper van het huidige ChatGPT-4) over het milieu en de verandering daarvan. Na dit gesprek moesten de klimaatsceptici een vragenlijst invullen. Wat bleek, ze werden langzamerhand iets minder sceptisch ten opzichte van klimaatverandering. ChatGPT wist dus blijkbaar zodanig te communiceren dat zelfs de grootste negatievelingen zich positiever opstelden. Dezelfde test is gedaan met Black Lives Matter als onderwerp, ook daar bleken de resultaten positief.

Voedsel

Het ontwikkelen van alternatieven voor vlees en vis is een langdurig, ingewikkeld en vooral kostbaar proces. Niet alleen smaak en ingrediënten zijn van belang, vooral de textuur is zeer belangrijk voor het succes van het uiteindelijke product. Het bedrijf Green Protein AI gaat hier de uitdaging aan en zet AI in om in het onderzoek de textuur te kunnen voorspellen en daarmee vele malen sneller vegetarische hamburgers, worstjes en vissticks te kunnen ontwikkelen.

Batterij

Microsoft heeft hun eigen AI-technologie in huis. En die gebruiken ze voor veel doeleinden. Een daarvan is wel een bijzondere: het ontwikkelen van een batterij die tot wel 70% minder lithium nodig heeft. Hun AI-gedreven onderzoek hiernaar heeft in negen maanden al heel mooie resultaten opgeleverd. Normaalgesproken zou een dergelijk onderzoek vele jaren duren. In dit geval is het model gevoed met miljoenen materiaalcombinaties waarna het algoritme ‘testte’ in hoeverre diverse combinaties een betere, stabiele batterij konden vormen.

Slim zagen

Hout is schaars. Maar hout is ook belangrijk voor de bouw van uiteenlopende projecten. Startup Maestro wil met hun AI-gestuurde rekenmodel het zagen van hout zo optimaal mogelijk inrichten. Over het algemeen levert het zaken van planken van bomen veel resthout op, waar je vrijwel niets mee kan verder. Het model dat Maestro heeft ontwikkeld, A.I. Timber, rekent heel slim uit hoe een boomstam het best gezaagd kan worden om zo het percentage resthout met 70% te verminderen. Dat levert niet alleen veel meer hout op om mee te bouwen, ook de CO2-uitstoot wordt flink gereduceerd.

Meer updates

Over Yvin

Yvin werkt graag samen met andere creatieven, strategen en professionals. Hij zet zich in om de digitale wereld een stuk mooier te maken, zowel om naar te kijken als de technische kant ervan. In projecten is hij zowel opdrachtgever, uitvoerder als eindgebruiker en betrekt iedereen bij het proces.

Stuur Yvin een e-mail


duurzaam, inspiratie
foto door Ailis Garvey

Lees verder

Neem contact op

Ook een digitale uitdaging of duurzaam idee?

Heb jij een vraag, een tof idee of heb je gewoon zin in een bak koffie? Wij komen graag in contact met bedrijven en mensen die een mooiere wereld willen, ook online.

Bel ons of stuur een e-mail. We maken graag een afspraak! Je kunt ons ook volgen op Linkedin en Instagram.

Vraag een impact scan aan!