Gekleurde balonnen op een verjaardagsfeest

Wat ik vertel op een verjaardag

Eelco Siero | 2 min lezen

Tijdens een verjaardagsfeestje, toen mij werd gevraagd wat we bij Achtmaal doen, vertelde ik dat we bedrijven helpen om digitaal duurzaam te worden. Vaak levert dat vragende blikken op, wat begrijpelijk is. Enkele jaren geleden had ik zelf waarschijnlijk ook diegene met een twijfelende blik aangekeken.

Maar wat bedoelen we nu eigenlijk met digitaal duurzaam? Nou, voor ons betekent het dat bedrijven hun digitale producten slim ontwerpen om minder energie te verbruiken, en zo de impact op het milieu te minimaliseren. Wij dragen graag bij aan dit doel met onze expertise en ervaring.

Als iemand die dit aanhoort en nog niet is afgehaakt dan vraagt: "Waarom is digitaal duurzaam belangrijk?", dan kan ik twee antwoorden geven. Het korte antwoord is: het is efficiënter, sneller en beter voor de toekomst.

De vierde grootste vervuiler

Het lange antwoord is: ons online leven is niet zo groen als we denken. Ik besefte dit toen iemand (Yvin Hei, je kent hem wel) mij vertelde dat als het internet een land zou zijn, het de vierde grootste vervuiler ter wereld zou zijn. Recentelijk las ik zelfs dat kunstmatige intelligentie (AI) over vier jaar evenveel stroom zal verbruiken als heel Nederland. Dat betekent dat het probleem alleen maar groter wordt, want datacentra verbruiken nu al ongeveer drie procent van alle elektriciteit wereldwijd.

Data, data, data

Bedrijven verzamelen enorme hoeveelheden data, maar vaak is slechts een fractie daarvan echt nodig. Door kritisch te kijken naar welke gegevens je verzamelt en alleen dat te verzamelen wat past bij je bedrijfsdoelen en ambities, kun je al een grote stap zetten. Zoals ik al zei in het korte antwoord, is het verduurzamen van je digitale infrastructuur enorm efficiënt, kostenbesparend en vaak zelfs conversieverhogend.

Nu, ik ben geen fanatieke milieuactivist, maar als we kunnen bijdragen aan energiebesparing en daarmee een schonere toekomst, waarom zouden we dat dan niet doen? Bij Achtmaal geloven we dat we digitale concepten, producten en creaties kunnen bedenken die ook duurzaam zijn. Dit hoeft meestal niet ingewikkeld te zijn. Bijvoorbeeld, een goed ontworpen website of app kan tot wel 80% minder energie verbruiken. Optimalisaties zorgen ervoor dat je online beter vindbaar bent, een verbeterde gebruikerservaring biedt en zo meer en sneller kunt verkopen. Dus, we maken niet alleen de digitale wereld efficiënter, we maken haar ook een beetje groener.

Meer updates

Over Eelco

Eelco gelooft in de kracht van technologie en streeft naar de perfecte harmonie tussen design, content en data. Zijn ideeën baseert hij op scherpzinnige inzichten vanuit data, de psychologie en/of wetenschappelijke onderzoeken, maar bij alles wat hij doet, is creativiteit de eindbaas.

Stuur Eelco een e-mail


duurzaam
foto door Adi Goldstein

Lees verder

Neem contact op

Ook een digitale uitdaging of duurzaam idee?

Heb jij een vraag, een tof idee of heb je gewoon zin in een bak koffie? Wij komen graag in contact met bedrijven en mensen die een mooiere wereld willen, ook online.

Bel ons of stuur een e-mail. We maken graag een afspraak! Je kunt ons ook volgen op Linkedin en Instagram.

Vraag een impact scan aan!