Een persoon die een telefoon in de hand heeft en een laptop op schoot.

Wat verbruik je zelf eigenlijk?

Yvin Hei | 8 min lezen

We brengen een groot deel van onze tijd online door. Thuis, op kantoor én onderweg. E-mails lezen en beantwoorden, muziek luisteren op Spotify (of de DAB-radio), een nieuwe kookwekker bestellen op Bol en ‘s-avonds een aflevering of twee van een serie kijken op Netflix. Zomaar een greep uit een gemiddelde dag. Je kunt je voorstellen dat het aantal verstuurde en ontvangen MB’s – of liever GB’s – flink oploopt op zo’n dag. En dat iedere dag van de week, iedere maand van het jaar.

Geschat wordt dat we wereldwijd per persoon ‘goed’ zijn voor 400 gram CO2 per jaar dat we uitstoten met ons internetgedrag. Dat is een gemiddelde want niet overal ter wereld is informatietechnologie even ver ontwikkeld. In de meer ontwikkelde gebieden loopt de uitstoot per persoon flink op. Zo wordt het gemiddelde per Amerikaan geschat op 15,4 kilogram CO2 per jaar. Maar waar komt dit verbruik vandaan? En hoe kunnen we daar wat aan doen? Ook thuis, op kantoor of onderweg?

Berichten

E-mails, appjes, tweets en posts. We sturen en lezen ze de hele dag. In Nederland ontvangen we alleen al ongeveer 65 Whatsapp-berichten per dag. Het gemiddeld aantal e-mails wordt geschat op zo’n 75 per dag, waarvan een groot deel reclame en spam is en vaak niet eens de eigen inbox haalt. Los van alle afleiding die het veroorzaakt, is dit het type digitale medium dat relatief gezien het minste data verbruikt. Per persoon dan. Als je weet dat er dagelijks bijna 300 miljard e-mails en 42 miljard Whatsapp-berichten de wereld rond gaan, kun je je voorstellen dat dit tóch een behoorlijke impact heeft.

Het versturen van een e-mail zonder bijlagen kost rond de 0,05 MB aan data. Zitten er een of meerdere bijlagen bij, dan kan dit aantal oplopen tot 5 MB. Een Whatsapp-bericht verbruikt ‘gelukkig’ al een stuk minder data. Een los tekstberichtje heeft zo’n 0,005 MB nodig, een foto via Whatsapp kost ongeveer 0,1 MB.

Als we met bovenstaande gemiddelde doorrekenen komen we op ruwweg 70 MB aan data per dag. Alleen al aan het lezen en versturen van berichten. In een jaar is dat ruim 24 GB. Het aangeven van de CO2-uitstoot bij deze aantallen is erg moeilijk. Aangezien het gaat over lokaal versus niet-lokaal opgeslagen data en via welke ‘digitale route’ de data zijn weg van de een naar de ander vindt.

Tips voor minder dataverbruik van berichten

  • Schrijf je uit van nieuwsbrieven die je toch niet leest.
  • Ruim je inbox op, deze berichten worden op de server opgeslagen en verwerkt en nemen onnodig ruimte in beslag. Bewaar eventueel op je computer (lokaal) een kopie van berichten die je wilt bewaren.
  • Stap uit Whatsapp-groepen die je toch niet volgt of leest.
  • Kies er in Whatsapp voor om media niet automatisch te downloaden. Pas als je een foto of video wilt zien, klik je erop om ‘m te downloaden.
  • In Whatsapp kun je ook instellen dat je bestanden alleen via wifi wilt downloaden. Dat is slim, want de CO2-uitstoot van data via het mobiele netwerk is vele malen groter dan via wifi. Daarover hieronder meer.

Media

Lekker een muziekje in de auto of in de trein? En eenmaal op de bank een serie bingen? Heerlijk natuurlijk. Maar, een uurtje Spotify luisteren gebruikt 100 tot 150 MB en DAB+ (digitale radio) komt op 60 MB per uur bij een gemiddelde kwaliteit.

Het streamen van HD-video zit op ongeveer 2000 MB per uur. Eerder schreef ik al dat mediabedrijven hun uiterste best doen om de data zo efficiënt mogelijk bij de gebruiker te krijgen. Maar toch zorgt dit type gebruik voor een flinke impact.

Alleen al de tv schermtijd (alle uren die we gemiddeld besteden naar het kijken van tv, uitgesteld kijken en video on demand-diensten als Netflix, Videoland, NPO Plus, Youtube etc.) is in Nederland 3 uur. De helft daarvan wordt volgens onderzoek op streamingdiensten doorgebracht. Als we dan naar het gemiddelde energieverbruik per MB kijken (wereldwijd wordt een getal van 0,81 KWh/GB gehanteerd) komen we hier op 55 KWh per maand aan het kijken van video-content per persoon. Dit getal is waarschijnlijk hoger, omdat steeds meer telecomproviders ook lineaire televisie via internet aanbieden. Teruggerekend naar uitstoot (±329 gCO2/KWh in Nederland), stoot je iedere dag dat je video-content consumeert zo’n 561 gram aan CO2.

Tips voor minder dataverbruik van media

  • Download muziek die je vaak luistert naar je telefoon of computer, dat scheelt downloads.
  • Download films en series over wifi, dat scheelt datagebruik over een mobiele verbinding als je onderweg bent.
  • Betaal voor content, zo zie je minder (of geen) reclames aangezien ook die data verbruiken.

Sociale media

Het posten van een Instagram-bericht, het liken van een Facebook-bericht. Allemaal redelijk onschuldige handelingen. Echter, ook dit zorgt uiteraard voor datagebruik. Een gemiddeld bericht posten op Instagram heeft zo’n 3,6 MB per foto nodig. Facebook toont vergelijkbare getallen. Het scrollen door de tijdlijn zelf op social media is misschien niet eens zo data-intensief, het zijn vooral de tijden die we op deze media doorbrengen die hier de impact maken. Het aantal social media-accounts in Nederland is 14,1 miljoen en dagelijks brengen deze mensen min of meer 114 minuten door op de platformen. Instagram bijvoorbeeld gebruikt zo’n 25 MB per kwartier dat je er doorheen bladert, bij gemiddeld gebruik zou dat dus al 190 MB per dag zijn. TikTok en Snapchat, voornamelijk gebaseerd op video, verbruiken een stuk meer data.

Wifi versus 4G

Zoals eerder al gemeld, verbruik je over wifi een stuk minder energie dan over een mobiel netwerk. Dat komt omdat er minder en energie nodig is voor de kortere afstand waarover wifi werkt dan 3G/4G/5G-zendmasten. Wifi is tot wel 10 keer zuiniger dat een mobiel netwerk. Maar ook 3G is dan weer tot drie keer zuiniger dan 4G. Daarbij komt ook dat de batterij van je telefoon minder snel leeg zou gaan als je alleen wifi gebruikt. Dat laatste is natuurlijk niet echt handig, maar je kunt er dus wel voor zorgen dat je je meer ‘intensieve’ internetgebruik zoveel mogelijk over wifi doet.

‘Internet of things’

Thuis en op kantoor hebben we inmiddels een flinke berg aan apparaten verzameld die steeds slimmer worden en daardoor vaak verbonden zijn met de cloud. De tv, de thermostaat, de video-deurbel, de lampen, een wifi-router en ga zo maar door. Deze apparaten hebben niet veel data nodig om te kunnen werken, maar staan wel 24/7 aan en sturen zo af en toe eens wat gegevens op naar de server. Deze sluipverbruikers (niet alleen data, ook stroom uiteraard) kunnen voor een aanzienlijk deel verantwoordelijk gehouden worden voor het energieverbruik van ons huis of kantoor. Als je een beetje technisch bent, zou je kunnen kijken in de log-bestanden van je internetverkeer om te zien hoeveel data jouw apparaten versturen en ontvangen om te kunnen werken. Ik heb dit laatst zelf gedaan en het viel mij op dat mijn ‘slimme’ apparaten echt iedere zoveel minuten wel iets doen over het internet. Niet veel, maar toch.

De totalen

We verstouwen flink wat data over de communicatielijnen van het internet. Zo met elkaar gaat het wereldwijd om ongeveer 2.444 ExaBytes (2.444.000.000.000 GB) per jaar. Daarmee verbruiken we 1.988 TeraWh (1.988.000.000.000 KWh) aan energie: 3,7% van het totale energieverbruik wereldwijd. Volgens het ‘1 byte model’ van The Shift Project zit 29% van dit totale energieverbruik in het gebruik van servers in dataparken en de communicatielijnen tussen deze server en ons apparaat. Echter, 52% van het energieverbruik vindt plaats op ons apparaat zelf. Daar heb je dus wél invloed op!

Meer updates

Over Yvin

Yvin werkt graag samen met andere creatieven, strategen en professionals. Hij zet zich in om de digitale wereld een stuk mooier te maken, zowel om naar te kijken als de technische kant ervan. In projecten is hij zowel opdrachtgever, uitvoerder als eindgebruiker en betrekt iedereen bij het proces.

Stuur Yvin een e-mail


duurzaam, cijfers, technisch
foto door Lilly Rum

Lees verder

Neem contact op

Ook een digitale uitdaging of duurzaam idee?

Heb jij een vraag, een tof idee of heb je gewoon zin in een bak koffie? Wij komen graag in contact met bedrijven en mensen die een mooiere wereld willen, ook online.

Bel ons of stuur een e-mail. We maken graag een afspraak! Je kunt ons ook volgen op Linkedin en Instagram.

Vraag een impact scan aan!